Покарання агресора неминуче, вже багато разів історією доведено, що "право сили завжди програє силі права", підкреслилив Офісі президента.

У Раді Європи почали підготовку до створення спеціального трибуналу, щоб притягти російську верхівку до відповідальності за воєнні злочини. Зокрема, було ухвалено рішення підготувати необхідні документи для сприяння консультаціям у рамках Core Group щодо можливого проєкту Угоди між Радою Європи та Урядом України про заснування Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Про це у вівторок, 30 квітня, повідомила заступник глави Офісу президента України Ірина Мудра у вівторок увечері Facebook.

Мудра повідомила, що йдеться також про розробку Статуту трибуналу, проєкт розширеної часткової угоди, яка регулюватиме порядок надання підтримки Трибуналу, його фінансування та інші адміністративні питання.

"Своїм рішенням Рада Європи демонструє не тільки свою підтримку, а й стає за фактом лідируючою організацією в питанні якнайшвидшого запуску і роботи Спеціального Трибуналу", - написала Мудра. 

Вона так само підкреслила, що Україна вітає рішення КМ РЄ як крок назустріч відновленню справедливості як ключового пункту 7 Формули миру президента Зеленського.

"Водночас ми знову наголошуємо на нашій позиції: не може бути жодної мови про збереження імунітету для Володимира Путіна - жоден процес із розслідування геноцидальної агресії проти України не матиме сенсу, якщо на ньому не буде головних винуватців цього особливо тяжкого злочину", - повідомила вона.

"Ми закликаємо всі держави світу приєднатися до 41 держави, які сьогодні проголосували за це історичне рішення, та об'єднатися для відновлення справедливості для всіх, хто постраждав від російських злочинів, - це в інтересах не лише України, а й світового порядку, що ґрунтується на правилах міжнародного права", - наголосила заступниця голови ОП.