Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну досліджують усі типи зброї, яку використовує ворог проти нашої держави. У переважній більшості об’єктів дослідження експерти виявляють компоненти з іноземною мікроелектронікою. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

«Значна частина запчастин, компонентів з мікроелектронікою, яку ми знаходимо в запущених росією ракетах та ударних безпілотних літальних апаратів, виробляються поза межами країни-агресора. Починаючи від свічок із двигунів та закінчуючи мікросхемами й чіпами, а також засоби навігації та оптики, інтегральні схеми, трансивери, інтерфейси, драйвери, модулі, цифрові процесори, мікроконтролери – це все імпортні елементи зі США, Китаю, Канади, Японії, Тайваню та ряду інших країн. Російські складові нині становлять 10-15% із загального переліку», – повідомив директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Очільник КНДІСЕ зазначив, що переважна більшість таких компонентів є універсальними та використовуються у різних галузях, тобто на що їх запрограмувати – таку функцію вони й будуть виконувати. Їх легко придбати на ринку. Звичайно окрема категорія є специфічними засобами військового призначення, вони більш обмежені, але за нашими спостереженнями такі компоненти 2008, 2010, 2011 років випуску. Ймовірно вони були придбані через треті країни задовго до початку війни та пішли в накопичення запасів комплектуючих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Рувін розповів подробиці про дослідження російського протикорабельного комплексу “Бал”

«Компоненти з іноземною мікроелектронікою, які потрапляли нам на дослідження вироблені до 2017 року, після – масового виготовлення ми не спостерігаємо. Це якраз плати, чіпи, засоби, що використовуються для забезпечення процесу польоту тощо. З ударними дронами, ракетами типу «Х-101» та «Х-55» ми знаємо практично все. Наприклад у Shahed 131 та Shahed 136 ми бачимо різні модифікації складових. В одному місяці це можуть бути елементи виробництва однієї країни, в наступному – їх аналоги з іншої країни. Збирають максимально що де можуть. З «Кинджалами», «Іскандерами» та «Калібрами» все дещо складніше, вони розриваються і дослідження можливо проводити лише за уламками та частинами, які залишаються. Крім того, трапляються затерті маркування та дані про виробників на компонентах. У таких випадках ми досліджуємо їх склад, використані матеріали, загальну побудову та інші характеристики, які дозволяють ідентифікувати єдине походження цих елементів», – пояснив Олександр Рувін.

У КНДІСЕ відзначають, що росія немає високих технологій для виробництва необхідної кількості комплектуючих ракет і нині відчула наслідки санкцій, тому шляхи поповнення електроніки перекриті. Водночас терористи активно шукають можливості для придбання аналогів на азійському ринку від приватних фірм та заводів на малі партії. Українська сторона разом із партнерами щодня вживає заходів щодо недопущення таких закупівель.