Міністерство культури та Національний заповідник Києва-Печерська Лавра вимагають від ченців УПЦ МП залишити корпуси Нижньої Лаври до 4 липня. Про це повідомив адвокат УПЦ МП Микита Чекман, передає УНН.

Чекман повідомив, що надійшов лист на адресу монастиря від Міністерства культури України та Національного заповіднику Києва-Печерська Лавра.

В оприлюдненому документі, йдеться про те, що договір про безоплатне використання УПЦ МП державного заповідника Києво-Печерської Лаври було розірвано в односторонньому поряду. Комісія з приймання-передачі державного майна вже закінчила свою роботу, про що складено відповідний акт. Акт приймання-передачі державного майна передали Монастирю для підпису, проте назад не отримали.

«В супереч вказаному частина корпусів надалі використовується Монастирем, а частина звільнена без передачі ключів Заповіднику. З урахуванням зазначеного та враховуючи статус пам'яток Нижньої Лаври , які знаходяться під охороною ЮНЕСКО, Заповідником прийнято рішення щодо припинення доступу ченців Монастиря до приміщень, згідно з переліком», - йдеться в документі.

Наказом Заповідника створена комісія з опечатування корпусів, яка розпочне свою роботу з 4 липня.

«У зв'язку з цим просимо звільнити приміщення та передати ключі від них Заповіднику. У разі відмови Монастиря передати ключі від корпусів (приміщень), згідно з переліком, такі замки будуть замінені, а корпуси (приміщень) опечатані», - попередили в заповіднику.

Раніше повідомлялося, що УПЦ МП досі не передала ключі до всіх 79-ти об'єктів державного майна в Києво-Печерській Лаврі.

Комісія Міністерства культури та інформполітики завершила роботу з інвентаризації та приймання майна Києво-Печерської лаври. Після цього, українська православна церква московського патріархату повинна була протягом 3 робочих днів повернути майно заповіднику Лавра. Про це повідомляв міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.